rozwiaż algebraicznie uklad rownan :
magda: ....
x2−2x−y=0
x+y−2=0
9 sie 19:46
Edek: madziu ...

y=−x+2
podstaw do 1 równania
x
2−2x−(−x+2)=0
oblicz dalej z równania kwadratowego, jct pisz
9 sie 19:55
magda: 
x
2−2x−(−x+2)=0
x
2−2x+x−2=0
x
2−x−2=0
mam do tego obliczyc Δ i pierwaiastki?
9 sie 20:09
Mark:
tak
9 sie 21:06
Mark:
można też tak ( bez delty)
x
2 − x −2=0 <=> x
2 +x − 2x −2=0 <=> ( x
2 +x) +( −2x −2)=0
x( x +1) −2( x +1)=0 <=> ( x +1)( x −2)=0 <=> x = −1 ⊂ x = 2
wynik będzie taki sam
9 sie 21:09