Wielomiany i wymierna
Modern: | | x | |
Dla jakich wartości parametru m równanie | |
| | = m ma dokładnie jeden pierwiastek |
| | x−1 | |
rzeczywisty?
20 lut 19:40
Modern: Pomoże ktoś?
20 lut 19:44
krystek: dla m≠1
20 lut 19:45
krystek: Ups zła odp nie uwzględniłam I wartości bezwzgl
20 lut 19:49
Modern: Skąd to wnioskujesz? Jest jakaś teoria taka? Bo moim zdaniem, nalezy coś kombinować z wartością
bezwzględną, a m przenieść na lewą stronę.
20 lut 19:49
krystek: wykres sporządź. wg mnie nie ma takiego m
20 lut 19:57
krystek: wykres sporządź. wg mnie nie ma takiego m
20 lut 19:57
Modern: Wiesz co, w odpowiedziach jest tak, jakbyś za m podstawił 1, bo wychodzi: dla m=0, lub dla m=1.
Ale skąd jest to wzięte to nie mam pojęcia.
20 lut 19:59
AC:
dla m=0 jest tylko jedno rozwiązanie.
20 lut 20:01
Dominik: | | x | |
narysuj f(x) = | |
| | i przecinaj to prosta y = m. rozwiazaniem beda te m, dla ktorych |
| | x −1 | |
funkcje maja tylko jeden punkt przeciecia.
20 lut 20:01
AC:
Równie jest równoważne 2 równaniom:
| | x | | −m | |
1) |
| = m ⇒ x = |
| |
| | x−1 | | 1−m | |
| | x | | m | |
2) |
| = −m ⇒ x = |
| |
| | x−1 | | 1+m | |
Teraz analiza:
3) zauważmy że m≥0
4) I przypadek m=1
1 równanie niema rozwiązań a drugie daje x=1/2
II przypadek m≠1 wtedy
Czyli ostatecznie m∊{0; 1}
20 lut 20:14
krystek: @AC bardzo prosze wytłumacz mi ,gdzie robię błąd ,że w graficznym nie mam 1 punktu
przeciecia wykresu przez prostą y=m
20 lut 20:20
pigor: ..., lub np. tak : dane równanie ma sens ⇔ x≠1 i
m ≥0 , a dla
m=0 widać, że
ma ono 1 rozwiązanie x=0, no to dalej niech m>0, to
|u{x]{x−1}|= m ⇔ |x|= m|x−1| /
2 ⇔ x
2=m
2x
2−2m
2x−m ⇔ (m
2−1)x
2−2m
2x−m=0 −
− równanie, które może mieć (ale nie musi) 1 rozwiązanie ⇔
a=m
2−1=0 lub (a=m
2−1≠0 i Δ=4m
4+4m(m
2−1)=0 ) ⇔
( m
2=1 i −2x+1=0) lub (m≠1 i m(m
3+m
2−1)=0 ⇔
⇔ (m=1 i x=
12) lub m
3+m
2−1=0 , a więc na pewno dla
m∊{0,1} jest jedno, ale
co z tym równaniem m
3+m
2−1=0 i m>0 , widzę, że graficznie jest punkt przecięcia
się krzywych f(m)=m
3 i f(m)= −m
2+1 ...
20 lut 20:39
20 lut 20:49
krystek: ok dzięki ja sobie odbiłam wzgledem y=1 zamiasy y=0 i potraktowałam ,że pod nią są wartości
ujemne.
Ach , brak koncentracji . Wszystko ok.
20 lut 21:06
krystek: Wszystko się zgadz, graficznie jest ok.
20 lut 21:07