obliczyć ekstremum nastepujacej funkcji :)
Mefir: f(x,y) = x2 + xy + y2 − 4lnx − 10y
9 sie 18:30
Mefir: zawsze się mylę przy warunku koniecznym i nie iwem jak rozwiązać wynikający z niego układ
równań by mieć dane punkty stabilne , tym samym nei jestem pewein co do wyliocznych pochodnych
pierwszego rzędu −− ktoś może mi w tym pomóc
9 sie 18:32
Basia:
założenie:
x>0
f'
x = 2x+y−
4x
f'
y = x+2y−10
2x+y−
4x=0
x+2y−10=0
2y = 10−x
4x
2−(10−x)*x−8=0
4x
2−10x+x
2−8=0
5x
2−10x−8=0
Δ=100−4*5*(−8)=100+160=260 = 2*130=2*2*65=2*2*5*13
√Δ=2
√65
wredne będą te rachunki, ale wykonalne
9 sie 21:28
9 sie 21:31
Basia: Oj pomyliłam znaki (chochlik), może te rachunki nie będą takie wredne.
4x
2+10x−x
2−8=0
3x
2+10x−8=0
Δ=100−4*3*(−8)=100+96=196
√Δ=14
nie będą, dalej chyba sobie poradzisz
9 sie 22:12
9 sie 22:21
Basia:
P.S. Pamiętaj, że x>0
9 sie 23:14
Mefir: a jakie punkty stabilne mają wyjść

Bo mi wyszły jakieś dziwne
P(2/3; 4/3)
B(−4;7)
i chyba cos poknociłem więc czy mogę prosić o pełne rozwiązanie

10 sie 14:47
Basia:
x
1 =
−10−146=
−246=−4 odpada, bo x musi być >0
x
2 =
−10+146=
46=
23
x=
23
| | 10−23 | | 283 | | 28 | | 14 | |
y= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 3 | |
jedyny możliwy punkt stabilny to
P(
23;
143)
10 sie 15:50
Mefir: i wyszło mi że jest brak ekstremum dal tego punktu stabilnego P(2/3;14/3).
Ekstremum mi wychodzi dlla hesjana od tego punktu : −15 <0 brak ekstremum a mają ponoc wysjc .
Minimum w punkcie (1;2) . Wiec ja nei wiem co jest z tym zadaniem...
10 sie 17:27
Mefir: chyba ze zel policzylem pochodne 2 rzedu i zel obliczylem hesjana dla poszczegolnych pochodnych

−− wiem tumanek ze mnie i sorki za to
10 sie 17:28
Basia: Policzę to od początku do końca i napiszę jaki powinien być wynik, ale sprawdź najpierw
czy na pewno podałeś poprawny wzór funkcji. Czekam na potwierdzenie lub korektę.
10 sie 18:22
AS: Pozwólcie,że i ja wtrącę swoje trzy grosze.
Ekstrema funkcji dwóch zmiennych
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
f(x,y) = x2 + xy + y2 − 4lnx − 10y
Zał.: x > 0
f'x = 2*x + y − 4/x
f'y = x + 2*y − 10
Rozwiązaniem tego układu
x1 = −4 ,y1 odpada z uwagi na założenie
x2 = 2/3 , y2 = 14/3
f'xx = 2 + 4/x2 f'xx(2/3,14/3) = 2 + 4*9/4 = 11
f'yy = 2
f'xy = 1
W = 11*2 − 12 = 21 > 0
W punkcie M(2/3,14/3) zachodzi minimum
Wartość minimum: −21 1/3 − 4*ln(2/3) = −22.955
11 sie 11:11
Mefir: BAsiu wzór funkcji wyjściowej jest na pewno dobry − no chyba ,że już Krysicki ma w cholere mega
błędów w swych skryptach
11 sie 12:48
Mefir: dzięki AS
11 sie 13:08
Basia: U Krysickiego jest sporo błędów w odpowiedziach. Jeżeli w odpowiedzi jest to co podałeś:
minimum w punkcie (1,2), a wzór funkcji jest dobry to jest to zwyczajny błąd w książce.
11 sie 17:49
Mefir: no i tak to jest niestety

, ale dzięki stokroć za pomoc
11 sie 20:18