funkcja i jej wykres
Ania_601: Dana jest funkcja f(x)=cos2x − sinx|sinx|, x należy do przedziału <−2Pi, 2Pi>.
a) narysuj wykres funkcji f(x)
b) narysuj wykres funkcji h(x)=3f(x).
Umiem rozpisać tą funkcjie, ale nie mam pojecia jak narysować część wykresu f(x)= cos2 − 1
20 lut 19:29
Dominik: a skad masz f(x) = cos2x − 1?
20 lut 19:32
krystek: cos2x−sin2x=.. popatrz na wzory
20 lut 19:34
Ania_601: znaczy no po zlikwidowaniu wartości bezwzglednej jeden przedział gdzie sinus jest dodatni to
f(x)= cos2x − sin2x= cos2x − 1 + cos2x= 2cos2x −1 i właseni dalej nie wiem jak to
rozpisać i narysować
20 lut 19:44
Ania_601: znaczy no po zlikwidowaniu wartości bezwzglednej jeden przedział gdzie sinus jest dodatni to
f(x)= cos2x − sin2x= cos2x − 1 + cos2x= 2cos2x −1 i właseni dalej nie wiem jak to
rozpisać i narysować
20 lut 19:45
Dominik: cos2x − sin2x = cos2x − (1 − cos2x) = 2cos2x − 1 = cos2x
20 lut 19:47
krystek: =cos2x
20 lut 19:47
Ania_601: aaa no tak spoko, dzięki wielkie nie zrozumiałam od razu
20 lut 19:53