POMOCY
Misia: Dodatnie rozwiązanie równania x2−32=0 zapisz w postaci 2w gdzie w jest liczbą wymierną
20 lut 19:29
asdf: (x−√32)(x+√32) = 0
otworz tablice matematyczne, chyba 2, 3 lub 4 strona (tam gdzie masz, np. ar * as = ar+s
20 lut 19:35
romb: x2=32
x=√32 ,x>0
x=4√2=22*212=252
20 lut 19:37
Misia: wiem ze x=√32 ale jak przedstawic to w postaci 2w w−>liczba wymierna
20 lut 19:38
romb: Już przedstawiłem to
20 lut 19:39
romb: | | 5 | |
bo |
| to jest liczba wymierna |
| | 2 | |
20 lut 19:39
Misia: dziękuje jak pisalam pytanie to nie widziałam jeszcze Twojej odp.
20 lut 19:41