.
Blitz: ciągi o dodatnich wyrazach a
n i b
n są geometryczne. uzasadnij ze ciąg cn =
√an*bn dla
kazdej liczby calkowitej dodatniej n jest również geometryczny.
| | cn+1 | |
Czy mogą udowodnić to podstawiając pod ten wzór q= |
| |
| | cn | |
wtedy wszystko się skraca i wychodzi q=1
20 lut 19:18
Dominik: jesli wychodzi q = 1 to (cn) jest geometryczny.
20 lut 19:20
Blitz: na maturze zaliczą w ten sposób zrobiony dowód?
20 lut 19:28
Dominik: a jak inaczej wykazuje sie ze ciag jest geometryczny? + nie ucz sie pod mature, a po to, zebys
umial.
20 lut 19:29
Blitz: co z tego ze naucze się inaczej, a na maturze kobieta która będzie mi to sprawdzac stwierdzi ze
trzeba to było zrobić inaczej albo nie ma tego w przykładzie rozwiazan zadania i nie
zaliczy...
20 lut 19:42
Dominik: czytales informator maturalny? kazdy poprawny sposob jest punktowany maksymalnie, o ile
jest poprawny.
20 lut 19:43
asdf: Bilitz, mozesz nawet policz pole trapezu za pomocą calki i nic Ci nie zrobia, mozesz policzyc
jakis tam uklad rownan macierzami i tez nie zrobia, co sie tak boisz tej matury?
20 lut 19:48
Blitz: a słyszałes @Dominik ze w ramach wyrównywania szans nauczycieli, nauczycielka z podstawówki
albo z gimnazjum moze CI sprawdzac mature? trafisz na taką co mało co pamięta z normalnej
matmy i gucio.
@asdf nie chodzi o to ze sie jej boje tylko mam nauczke z poprzedniego roku, i wypytuje o różne
szczegóły dlatego ze ją poprawiam i nie będę jej poprawiał znowu, a chce ją napisać jak
najlepiej zeby dosatac sie na studia które chce bo aktualne mi nie odpowiadaja, a do tego
matma musi być w granicach 90−100%. Widziałem swoją mature zeszłoroczną i wiem na 100% ze
niektóre rzeczy powinienem miec zaliczone, a nie były mimo ze były sprawdzane conajmniej 2
razy. Wiem co robi stres z człowiekiem bo przed maturą pisałem matury pazdro średnio na 80
pare % a normalnej nie zaliczyłem. Wystarczające argumenty?
20 lut 19:57
Dominik: o sprawdzenie matury sie nie martw − od tego jest cala komisja. a gdyby wynik ci sie nie
zgadzal to mozesz zazadac od OKE wydania matury.
20 lut 19:58
asdf: mi nawet żadne argumenty wystarczają

Nie musisz mi nic udowadnia
20 lut 20:00
Mila:
| | cn+1 | |
Blitz masz wykazać, że |
| jest wielkością stałą, a ty zakładasz, że tak jest. |
| | cn | |
Nie zaliczą.
| | an+1 | |
1) an −c. g.⇔ |
| =qa >0 − stała wielkość |
| | an | |
| | bn+1 | |
2) bn −c.g⇔ |
| =qb >0 − stała wielkość |
| | n | |
c
n+1=
df
√an+1*bn+1
| cn+1 | | √an+1*bn+1 | |
| = |
| = |
| cn | | √an*bn | |
| | an+1*bn+1 | |
=√ |
| =√qa *qb = const |
| | an*bn | |
| | cn+1 | |
Zatem cn jest ciągeim geometrycznym ponieważ iloraz |
| jest wielkością stałą. |
| | cn | |
Pamiętaj, że przy dowodach korzystasz z założeń , pkt (1) (2) i dowodzisz prawdziwości tezy.
21 lut 19:46
Mila: Blitz, nie ma czegoś takiego, jak wyrównywanie szans nauczycieli.
Nauczycieli egzaminatorów jest nadmiar, są egzaminowani ( jest ostra selekcja).
Jednak uczniowie, często uzasadniają założenia zamiast tezę i wtedy otrzymują 0 punktów, pomimo
poprawnych przekształceń.
21 lut 21:28