Viete'a
Rado12344: Nie obliczajac pierwiastkow x
1 i x
2 równania 10x
2+5x−2=0 oblicz wartość wyrażenia
| | 2x12+3x1x2+2x22 | |
|
| . |
| | x1x22+x12x2 | |
Zrobilem to tak ,ale nie wiem jak dalej te z dwójkami i kwadratami w liczniku rozbić.
| 3x1x2+2x12+2x22 | |
| |
| x1x2(x2+x1) | |
20 lut 19:11
Trivial: 2x12 + 3x1x2 + 2x22 = 2(x12 + 2x1x2 + x22) − x1x2 = 2(x1+x2)2 − x1x2.
20 lut 19:15
Rado12344: dzieki wielkie ,teraz jasne
20 lut 19:17
Mila:
wskazówka
x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2
20 lut 19:18
Rado12344: już obliczyłem , wyszło 7 , tak jak w odp. Ale dziękuje
20 lut 19:23