: W TRAPEZIE RÓWNORAMIENNYM ABCD PRZEKĄTNA DŁUGOŚCI 8 CM TWORZY Z DŁUŻSZĄ PODSTAWĄ
KĄT 30 ST.OBLICZ POLE TRAPEZU. DODAM, ŻE OBLICZYŁAM WYSOKOŚĆ Z SIN 30 ST. I WYSZŁA 4 CM. NIE
WIEM CO DALEJ
h= 4 cm policzyłaś dobrze
| a −b | ||
wiesz ,że: IEBI= | , bo trapez jest równoramienny
| |
| 2 |
| a −b | 2a −a +b | a +b | ||||
IAEI = IABI − IEBI otrzymasz; IAEI= a − | = | = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| a +b | ||
Ptrap. = | *h= IAEI*h
| |
| 2 |
| IAEI | |
= cosα podstawiając otrzymasz IAEI= 4√3
| |
| IACI |
dokładne obliczenie podstaw zupełnie zbędne,w tym przypadku.
| a+b | ||
bo IAEI = | ||
| 2 |
| a+b | ||
to Ptrap. = | *h , tak?
| |
| 2 |
również pozdrawiam
Z własności trójkąta o kątach 30o, 60o, 90o otrzymujemy od razu h = 4
| a + b | ||
i | = 4√3. | |
| 2 |
| a + b | ||
Pole trapezu P = | * h | |
| 2 |