METODA PRZEWIDYWAŃ
ARECZEEEEEEEEEEEE: Rozwiązać metodą przewidywań r
y"−6y'+9y=e3x
z tego wychodzi r=3
Równanie jednorodne wygląda tak yj=C1e3x+C2e3x
Czy równanie szczególne będzie wyglądało tak
r(x)=e3x
postać ogólna to A, ale dlatego że to jest pierwiastek dwukrotny mnożymy razy x2 i będzie
wyglądać tak
Ax2e3x
HIPOTETYCZNIE jakby wielomian
r(x)=((x2+x)e3x i zakładając że byłaby sytuacja jak wyżej, pierwiastek 2−krotny, czy
zapis równania szczególnego byłby taki
(Ax2+Bx+C)*x2*e3x
20 lut 19:05
Trivial:
Rozwiązanie jednorodne wcale nie wygląda tak jak napisałeś.
Mamy pierwiastek równania charakterystycznego podwójny λ1,2 = 3. Zatem
yj = C1e3x + C2xe3x
20 lut 19:25
ARECZEEEEEEEEEEEE: dokładnie zapomniałem o x, choć problem mam z równaniem szczególnym czy zapis jest dobry i czy
hipotetyczne rozważanie jest dobre
21 lut 18:28