Oblicz miarę kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa.
janek: Witam,
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 2 a krawędź podstawy ma długość 4,
oblicz miarę kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
chciałem obliczyć to z twierdzenia cosinusów ale wychodzi mi 2/3 : obliczyłem wysokość ściany
bocznej, i długość krawędzi bocznej. Następnie ze wzoru na pole trójkąta obliczyłem ramię kąta
dwuściennego ( jeżeli tak mogę to pisać ) i wszystko podstawiłem do wzoru cosinusów. Proszę o
pomoc z jakimś opisem co z czego wynika.
20 lut 19:00
Mila:

DB=4
√2
WΔSOF:
SF=2
√2=H
W ΔSOB: z tw. Pitagorasa:
k
2=2
2+(2
√2)
2⇔k
2=4+8=12⇔k=2
√3
| | 1 | |
PΔBCS= |
| *2√3*h⇔√3*h=4√2 |
| | 2 | |
W ΔDEB:
| | 4√2 | | 4√2 | | 4√2 | |
(4√2)2=( |
| )2+( |
| )2−2*( |
| )2*cosα |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
32= |
| + |
| −2* |
| cosα |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
96=64−64cosα
32=−64cosα
Masz odpowiedź?
20 lut 20:00
janek: tak zgadza się, dzięki
20 lut 20:03
Mila:
20 lut 20:04
janek: zrobiłem błąd rachunkowy dlatego nie wyszło
20 lut 20:23