Oblicz pole trójkąta
Przemo: Witam mam problem mam do wykonania zadanie zamknięte (odpowiedzi A,B,C,D) i nie wychodzi mi
żadna z odpowiedzi oto zadanie:
Pole trójkąta o bokach a − 4cm i c − 5 cm i kącie Beta = 60stopni zaartym między danymi bokami
jest równe:
A. 10√3 cm2 B. 10 cm2 C. 92√3 cm2 D. 5√3 cm2
Prosze o szybka pomoc
9 sie 14:25
Squall: Pole trójkąta można policzyć ze wzoru:
W Twoim przypadku to:
| 1 | | 1 | | √3 | |
| *4*5*sin600= |
| *20* |
| =10√3 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli poprawna odpowiedź to A
9 sie 14:30
Przemo: Dziękuje własnie nie bardzo wiedzialem którego wzoru uzyc
9 sie 14:32
Squall: Nie ma za co
9 sie 14:34
Bogdan:
Dzień dobry.
Trzeba poprawić, właściwa jest odpowiedź D, czyli PΔ = 5√3.
9 sie 16:55
aza:
Do
Squal
| | 1 | | √3 | |
P= |
| *20* |
| = 5√3, bo 20: 4= 5  |
| | 2 | | 2 | |
9 sie 18:18
Squall: Aaa...zapomniałem o jednej dwójce

Przepraszam najmocniej
9 sie 20:59