funkcja
magda: czy jeżeli mam funkcję kwadratową i musze rozwiązać równanie to jak je rozwiazac rownanie to
musze liczyc delte i x1 itd...
8 sie 19:47
Basia: Podaj może konkretny przykład. Na ogół tak jeżeli masz równanie kwadratowe zupełne
tzn.postaci
ax2+bx+c=0 i a,b,c≠0
wtedy liczysz Δ i pierwiastki.
Równania kwadratowe niezupełne rozwiązuje się inaczej:
ax2+bx=0 i a,b≠0
x(ax+b)=0
x=0 lub x=−ba
ax2−c=0 dla c>0
traktujemy jak różnicę kwadratów
np. 9x2−1=0
(3x−1)(3x+1)=0
3x−1=0 lub 3x+1=0
itd.
8 sie 19:52
magda: i jszcze prosze o pomoc w zadaniu

wyznacz równanie funkcji kwadratowej, ktorej wykresem jest parabola majaca wierzcholek w puncie
W(3;4) i przechodzaca przez punkt A(4;3)
8 sie 19:54
magda: ok konkretny przykład :
rozwiąz rownanie
(2x−1)2−(x+2)(3x−1)−13=0
4x2−1−3x2−x+5x−2−13=0
x2+4x−16=0
8 sie 19:56
Basia: Magdo (2x−1)2 ≠ 4x2−1
(a−b)2=a2−2ab+b2
to pierwszy błąd.
Drugi: minus jest przed całym iloczynem czyli:
4x2−4x+1−(3x2−x+6x−2)−13=0
4x2−4x+1−3x2−5x+2−13=0
x2−9x−10=0
i tu oczywiście trzeba policzyć Δ i pierwiastki
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
xw=−b2a
−b2a=3
−b=6a
b=−6a
czyli funkcja ma wzór:
y=f(x)=ax2−6ax+c
yw=f(xw) czyli
f(3)=4 z W
f(4)=3 z A
f(3) = a*32−6a*3+c = 9a−18a+c = −9a+c
f(4) = a*42−6a*4+c=16a−24a+c=−8a+c
stąd:
−9a+c=4 /*(−1)
−8a+c=3
9a −c=−4
−8a+c=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=−1
b=−6*(−1)=6
−8*(−1)+c=3
8+c=3
c=−5
y=f(x)=−x2+6x−5
8 sie 20:11
AS: Basiu!
Małe sprostowanie w założeniu.
ax2−c=0 dla a*c>0
8 sie 20:39
pepe:
zad z trójmianem,tym razem ja pomogę
rozwiązałbym tak;
z postaci kanonicznej: y= a( x −xw)2 +yw , W(3,4) , A(4,3)
3=a(4 −3)2 +4 i wyznaczamy a
a+4=3
a= −1
otrzymam y= −1(x −3)2+4
postać trójmianu : y= −x2 +6x −9 +4 = −x2 +6x −5
wynik taki sam y= −x2 +6x − 5
i mniej obliczeń .
8 sie 20:43
magda: nie wiem czemu tu mi wychodzi inaczej...
(2x−1)2−(x+2)(3x−1)−13=0
(2x)2− 2*2x*(−1)+12−(3x2−x+5x−2)−13=0
4x2+4x+1−3x2−5x+2−13=0
x2−x−10=0
9 sie 19:37
Mark:
Podaję wyjaśnienia i wskazuję błędy.
1/ (a − b)
2= a
2 − 2*a*b +b
2
( 2x −1)
2 , a= 2x b= 1
(2x −1)
2 = (2x)
2 −2*2x *
1 +1
2= 4x
2 −4x +1
2/ −( x +2)(3x −1) = −( 3x
2 − x +
6x −2) = −3x
2 −5x +2
otrzymasz: 4x
2 −4x +1 −3x
2 −5x +2 − 13=
x2 −9x −10
9 sie 20:06
magda: dziekuje bardzo
9 sie 20:14