Matematyka finanoswa
Honn: Do banku wpłacono 100000 na lokate o oprocentowaniu 6% w skali rok. Bank przeznacza to na
kredyt o oprocentowaniu 16% w skali roku. Ile zarobi bank po 2latach przy kapitalizacji co 0,5
roku.
20 lut 18:48
Honn: 
?/
20 lut 19:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
policz ile przyniosą odsetki
a ile raty tego kredytu
różnica to zarobek banku
wzór znasz

(podstawowy wzór do wyznaczania odsetek)
20 lut 19:13
pigor: ... , otóż, widzę to tak : rozumiem, że lokata i kredyt są kapitalizowane
2 razy w roku , więc po dwóch latach :
100 000*(1+3%)
4= 100 000*1,03
4= 112 550,881 =
112 550,88 zl na lokacie ,
zaś kredytobiorca dostając te 100 000 na kredyt , będzie musiał spłacić po
dwóch latach :
00 000*(1+8%)
4= 100 000*1,08
4= 136048,896 =
136048,90 zł kredytu, a więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
36 048,90 − 12 550,88 =
23 498.02 zł − tyle
zarobi bank po 2−óch latach . ...
20 lut 19:43
pigor: ... , może zaznaczę, że nie miałem do czynienia z matematyką finansową,
jako taką, tylko ze znanym w szkole ponadgimnazjalnej wzorem na procent składany . ...
20 lut 19:47
Honn: dziękuje
20 lut 20:48