równania i nierówności delta
muuuu: Rozwiąże mi ktoś ze wzoru na deltę?
−2x2+x−5<0
20 lut 18:39
bezendu:
Δ=12−4*(−2)*(−5)=−39
20 lut 18:40
muuuu: Dzięki.
Mam jeszcze takie nierówności: (prosił bym krok po kroku)
1. x3−x2+16x−16=0
2. x3−2x2+7x−14=0
20 lut 18:42
Mila:

Δ=1
2−4*(−2)*(−5) =1−40<0
a<0 parabola skierowana w dół, brak miejsc zerowych,
Trójmian −2x2+x−5<0 dla każdego x∊R
20 lut 18:44
bezendu:
1. x3−x2+16x−16=0
x2(x−1)+16(x−1)=0
(x−1)(x2+16)=0
x=1
2. x3−2x2+7x−14=0
x2(x−2)+7(x−2)=0
(x−2)(x2+7)=0
x=2
20 lut 18:46
muuuu: @bezendu: u mnie w szkole trochę inaczej to wygląda.
zad 1. z tego (x−1)(x2+16)=0
prawdopodobnie musze jeszcze zrobic tak:
(x−1)(x−8)(x+8)
x−1=1; x−8=4; x+8=−4
podobnie będzie chyba z drugim. Musi być do takiej postaci chyba.
20 lut 18:49
krystek: A policz ile to:
(x+8)(x−8)=...?
20 lut 18:51
Mila: x2+16 nie możesz rozłożyć, dopiero, gdy poznasz liczby zespolone.
20 lut 18:52
krystek: Ale muuu chodzi do wyjątkowej szkoły!
20 lut 18:54
muuuu: Aha, ok faktycznie. DZIĘKI wszystkim za odpowiedzi
20 lut 18:54