pole czworokata
Dominik: Dwa sąsiednie boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długość 5 cm i 8 cm, przekątna, której
końcami są końce tych boków, ma długosc 7 cm, a pozostałe dwa boki mają równą długość. Oblicz
pole tego czworokąta.
wybaczcie brak rysunku, strasznie nie lubie tu rysowac.
oznaczylem te boki jako x.
| | 1 | |
z tw cos wiadomo ze 52 + 82 − 2 * 5 * 8 * cosα = 72 ⇒ cosα = |
| ⇒ α = 60o |
| | 2 | |
zatem przeciwlegly kat ma miare β = 120
o.
| | 49 | |
z tw cos 2x2 − 2x2cosβ = 79 ⇒ x2 = |
| |
| | 3 | |
polem czworokata jest suma pol dwoch trojkatow
| | 1 | | 49 | | 1 | | √3 | | 49 | |
P = |
| (5 * 8 * sin60o + |
| * sin120o) = |
| (40 * |
| + |
| * |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 109√3 | |
w odp jest |
| . gdzie robie blad? |
| | 12 | |
20 lut 18:35
Rado12344: Na pewno dobrą odpowiedź zapisałeś ?
20 lut 19:00
Rado12344: Wydaje mi się ze błąd jest przy sin120 ,bo z wzorów redukcyjnych (90+30) to jest cos30 czyli
{3}/2
20 lut 19:03
Rado12344: Tyle ze wtedy mi wychodzi 169√3/12
20 lut 19:04
Dominik: aj, no walnalem sie i w obliczeniach zalozylem, ze sin120o = sin30o. nie mniej jednak ciagle
sie nie zgadza.
20 lut 19:16
20 lut 19:20
P@weł: sorry zle ajjj pomylilem z sinusem....
20 lut 19:21
P@weł: mi tak samo jak u rado wychodzi
20 lut 19:32