matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria Pliiis
Dominika:
1
Najdłuższy bok trójkąta prostokątnego ma długość 10 a tg najmniejszego kąta jest równy
3
. Oblicz długość krótszej przyprostokątnej.
20 lut 18:30
Eta:
20 lut 18:48
Misia:
a
!
=
b
3
b=3a z pitagorasa: a
2
+(3a)
2
=10
2
a
2
+9a
2
=100 10a
2
=100}:10 a
2
=10 a=
√
10
20 lut 18:58