funkcja liniowa i wartosc bezwzgledna
PATRYK: Naszkicuj wykres funkcji f
f(x)=|x|−|x−1|
zaczalem od rozpisania wartosci bezwzgl.:
x dla x≥0
|x|={
−x dla x<0
i
x−1 dla x≥1
|x−1|={
−x+1 dla x<1
i nie wiem co teraz, nie wiem jak to polaczyc, podpowie ktos co dalej?
20 lut 18:20
PATRYK: pomoze ktos?
20 lut 18:30
PATRYK: tak sobie to polaczylem ale powtarzaja mi sie dwa przedzialy, nie wiem co zle zrobilem:
x dla x∊<0,1)
−x dla x ∊ (−∞,0)
f(x)={
x−1 dla x ∊ <1,+∞)
−x+1 dla x ∊(0,1)
Jaki zrobilem blad?
20 lut 18:36
PATRYK: czy ktos to umie? prosze
20 lut 18:43
Mila:

f(x)=|x|−|x−1|
1) |x|=x ⇔x≥0
|x−1|=x−1⇔x−1≥0⇔x≥1
Rozwiązanie:
A) x<0
f(x)=(−x)−(−x+1)⇔f(x)=−x+x−1⇔f(x)=−1
B) x≥0
f(x)=x−(−x+1)⇔f(x)=2x−1
C)x≥1
f(x)=x−(x−1)⇔f(x)=1
20 lut 19:12