trójkąt prostokątny
pepe:
Na bokach trójkąta prostokątnego zakreślono półkola o średnicach równych długości
danego boku. Wiedząc ,że suma pól tych półkoli jest 10razy większa od pola
tego trójkata, wyznaczyć wartość tgα +tgβ, gdzie α, β są kątami ostrymi tego trójkąta.
8 sie 14:35
Basia:

P
1 = π(
a2)
2
P
2 = π(
b2)
2
P
T =
a*b2
P
1+P
2 = 10*P
T
π4*(a
2+b
2) = 5ab
a
2+b
2 =
20abπ
tgα+tgβ=
ab+
ba =
a2+b2ab=
| 20abπ | | 20ab | | 20 | |
| = |
| = |
| |
| ab | | πab | | π | |
8 sie 15:41
pepe:
Diękuję bardzo
8 sie 15:46
Basia: Zrozumiałeś wszystko ? Jeśli nie to pytaj.
8 sie 15:47
pepe:
tak, rozumiem
8 sie 15:58
pepe:
Mam jeszcze takie zadanie:
W rozwartokątnym trójkącie równoramiennym ABC, IACI=IBCI
odległość środka koła wpisanego w trójkąt od wierzchołka A ma długość
d.
Kąt rozwarty ma miarę
2α. Wyznaczyć pole tego trójkąta i długość promienia R
okręgu opisanego na tym trójkącie.
rozwiaząłem to zad. tak: ( nie wiem czy dobrze? , bo nie mam odp)
Sporządziłem rys. oznaczyłem:
IABI=a ICDI= h kąt ACB= 2α IAOI= d
kątCAD= 90
o − α
i kąt DAO = 45
o −
α2 bo AO jest dwusieczną kąta CAD
policzyłem z trójkąta prostokatnego ADO
że a= 2d*cos( 45
o −
α2)
oraz z trójkąta ADC h=
a2*ctgα
podstawiłem za a i otrzymałem h= d*ctgα*cos( 45
o −
α2)
pole wyszło mi P= d
2*cos
2(45
o −
α2)*ctgα
promień R policzyłem ze wzoru sinusów
| | 2d*cos(45o −α2) | |
wyszło mi R= |
|
|
| | sin2α | |
czy to wszystko? i czy dobrze liczyłem?
Bardzo proszę o sprawdzenie
8 sie 16:20
Basia: Wszystko o.k. Brawo!
8 sie 16:32
pepe:
Ufff, dziękuję i życzę miłego dnia
8 sie 16:37
Bogdan:

Witaj Basiu. Myślę, że w rozwiązaniu zadania o półkolach trzeba wprowadzić sprostowania.
W zadaniu jest informacja mówiąca, że półkola zbudowano na bokach trójkąta prostokątnego,
a nie na przyprostokątnych tego trójkąta. Ponadto w zadaniu jest mowa o półkolach, a nie
o kołach.
| | 1 | |
c2 = a2 + b2, PΔ = |
| ab |
| | 2 | |
P
1 + P
2 + P
3 = 10P
Δ
8 sie 17:00
Basia: Witaj Bogdanie!
Oczywiście masz rację. Jakoś niedokładnie przeczytałam to zadanie.
8 sie 17:31
Bogdan:
No to dokończmy.
| 1 | | a2 | | 1 | | b2 | | 1 | | c2 | | 1 | |
| π* |
| + |
| π* |
| + |
| π* |
| = 10 * |
| ab |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | 8 | |
| π(a2 + b2 + c2) = 5ab / * |
| i c2 = a2 + b2 |
| 8 | | π | |
| | 40 | | 40 | | 1 | |
a2 + b2 + a2 + b2 = |
| ab ⇒ 2(a2 + b2) = |
| ab / * |
| |
| | π | | π | | 2ab | |
8 sie 17:43
Basia: Co najśmieszniejsze wynik jest identyczny. Z przyczyn oczywistych.
P3 = P1+P2
8 sie 18:13
8 sie 19:10
pepe:
Rozwiązywałem podobnie,
| | πd2 | |
Pk= |
| , d − średnica okręgu
|
| | 4 | |
P
1 +P
2+P
3= 10*P
Δ
π8(a
2+b
2+c
2)=5*ab , a
2+b
2= c
2
π8*2c
2= 5ab /*4
| | c2 | |
πc2= 20ab i tgα+tgβ= |
|
|
| | ab | |
| | 20 | |
podstawiłem do równania i otrzymałem tgα+tgβ= |
|
|
| | π | |
taki sam wynik jak u Basi i Bogdana
dziękuję za wyjasnienia
8 sie 21:26