prosze o pomoc
romb: Mam dwa zadania których nie moge zrobić proszę o pomoc :
zad 1
Dwie pracownice urzędu pocztowego miały ostemplować pewną partię listów. Stemplowanie listów
pierwsza urzędniczka rozpoczęła o godzinie 8,00, a druga o 9,00. O godzinie 11,00 panie
stwierdziły , że pozostało im jeszcze do ostemplowania 45% listów. Po ukończeniu pracy okazało
się żę każda z urzędniczek ostemplowała tyle samo listów.Oblicz w ciągu ilu godzin każda z pań
ostemplowałaby sama wszystkie listy.
zad 2
| | a | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| , gdzie a jest liczbą ujemną. Wyznacz |
| | x−b | |
współczynniki a i b wiedząc , że zbiorem wszystkich argumentów , dla których funkcja f
przyjmuje wartości większe od 2 , jest przedział (−5;−3)
20 lut 18:11
romb: mógłby mi ktoś pomóc
20 lut 19:33
romb:
20 lut 19:38
romb: czy naprawde mógłby ktoś bo mi to jest bardzo potrzebne ?
20 lut 19:59
PW: x−liczba listów stemplowanych w ciągu godziny przez pierwszą pracownicę
y−liczba listów stemplowanych w ciągu godziny przez drugą pracownicę
n − liczba wszystkich listów do ostemplowania
t − czas pracy pierwszej urzędniczki
Z treści zadania wynika, że
(11−8)x + (11−9)y = 0,55n
(1) 3x + 2y = 0,55n
(o godzinie 11 zostało do ostemplowania 45% listów, czyli po upływie 3 godzin od rozpoczęcia
pracy przez pierwszą i 2 godzin od rozpoczęcia pracy przez drugą ostemplowały 55% wszystkich
listów).
Poi czasie t wszystkie listy były ostemplowane, to znaczy
(2) tx + (t−1)y = n
a każda ostemplowała tyle samo listów, to znaczy
(3) tx=(t−1)y
Są trzy równania z czterema niewiadomymi, ale: n jest liczbą parzystą, x i y są liczbami
naturalnymi. Dasz radę rozwiązać?
20 lut 20:13