matematykaszkolna.pl
prosze o pomoc romb: Mam dwa zadania których nie moge zrobić proszę o pomoc : zad 1 Dwie pracownice urzędu pocztowego miały ostemplować pewną partię listów. Stemplowanie listów pierwsza urzędniczka rozpoczęła o godzinie 8,00, a druga o 9,00. O godzinie 11,00 panie stwierdziły , że pozostało im jeszcze do ostemplowania 45% listów. Po ukończeniu pracy okazało się żę każda z urzędniczek ostemplowała tyle samo listów.Oblicz w ciągu ilu godzin każda z pań ostemplowałaby sama wszystkie listy. zad 2
 a 
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=

, gdzie a jest liczbą ujemną. Wyznacz
 x−b 
współczynniki a i b wiedząc , że zbiorem wszystkich argumentów , dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od 2 , jest przedział (−5;−3)
20 lut 18:11
romb: mógłby mi ktoś pomóc
20 lut 19:33
romb:
20 lut 19:38
romb: czy naprawde mógłby ktoś bo mi to jest bardzo potrzebne ?
20 lut 19:59
PW: x−liczba listów stemplowanych w ciągu godziny przez pierwszą pracownicę y−liczba listów stemplowanych w ciągu godziny przez drugą pracownicę n − liczba wszystkich listów do ostemplowania t − czas pracy pierwszej urzędniczki Z treści zadania wynika, że (11−8)x + (11−9)y = 0,55n (1) 3x + 2y = 0,55n (o godzinie 11 zostało do ostemplowania 45% listów, czyli po upływie 3 godzin od rozpoczęcia pracy przez pierwszą i 2 godzin od rozpoczęcia pracy przez drugą ostemplowały 55% wszystkich listów). Poi czasie t wszystkie listy były ostemplowane, to znaczy (2) tx + (t−1)y = n a każda ostemplowała tyle samo listów, to znaczy (3) tx=(t−1)y Są trzy równania z czterema niewiadomymi, ale: n jest liczbą parzystą, x i y są liczbami naturalnymi. Dasz radę rozwiązać?
20 lut 20:13