oblicz pole trapezu :)
uczen : W trapezie ABCD dane sa AC=a kat DAC= kat ABC = α . Proste AD i BC w ktorych zawieraja sie
ramiona trapezu sa prostopadle. Oblicz pole trapezu.
Moglby ktos napisac choc od czego zaczac i z jakich twierdzen skorzystac ?
20 lut 18:08
uczen : To nie jest takie trudne pomóżcie choć troche
20 lut 19:46
Eta:

Fajne zadanko
| | 1 | |
P(trABCD)= P(ΔABM)− P(ΔDCM)= |
| (y*z −w*x) |
| | 2 | |
Oblicz z trójkatów prostokątnych z funkcji trygonometrycznych z danym "a" i kątem "α"
1/ z ΔACM : x i y
2/ z ΔDCM : w
3/ z ΔABM : z
i następnie P(trapezu)=...
Powodzenia
20 lut 21:10
Hubert888: Rozwiąże ktoż w pełni to zadanir bo nie wychodzi mi nic sensownego?
28 gru 05:32
Mila:
Z czym masz problem?
W ΔAMC: sin α, cosα
ΔDMC: tgα
ΔAMB: ctgα
uzyskasz potrzebne odcinki do obliczenia Pola , wg wzoru, który podała
Eta.
Pisz jeśli będziesz miał trudności.
28 gru 16:48