Wykładniki
Michał: rozwiąż równanie:
2|x|−7 + 2|x|+3 = 72
20 lut 18:08
michał: odświeżam.
20 lut 21:44
ICSP: na pewno dobrze przepisane ?
20 lut 21:49
michał: na pewno
20 lut 21:51
michał: właśnie problem z tym 72 jest...
20 lut 21:52
ICSP: mo to podstaw t = |x| + 3 i masz równanie :
| | 72 * 1024 | | 213 * 9 | |
t = log2 |
| = log2 |
| = 13 + log2 9 − log2 1025 |
| | 1025 | | 1025 | |
teraz wystarczy podstawić
20 lut 21:58
Beti: może tak:
| 1 | |
| *2|x| + 8*2|x| = 72 /*128 |
| 128 | |
2
|x| + 1024*2
|x| = 9216
1025*2
|x| = 9216 /:1024
2
|x| = 9
log
22
|x| = log
29
|x| = log
29
x = ±log
29
20 lut 21:59
michał: beti, jakim cudem 1025 * 2|x|:1024 to jest 2|x| ?
20 lut 22:05
michał: O cholera! Zły przykład!
2|x| + 2|x|+3 = 72 ten
20 lut 22:08
Dominik: 2|x| + 8*2|x| = 72
2|x| = 8
|x| = 3
x = 3 v x = −3
20 lut 22:10
michał: dominik, skąd nagle 2|x| = 8 ?
20 lut 22:12
Dominik: 2|x| + 8*2|x| = 72 (1 jablko + 8 jablek = 9 jablek)
9*2|x| = 72
2|x| = 8
20 lut 22:14
michał: Okej, a jeszcze tylko to:
(2/3)x+2 ≤ (16/81)
20 lut 22:17
20 lut 22:38