Rozwiąż graficznie równania.
wajdzik: Rozwiąż graficznie równania:
W każdej z nierówności rysuje wykres oraz rysuję prostą.
Czy mam dobrze rozwiązane nierówności?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
20 lut 18:02
wajdzik: Czy ktoś może to sprawdzić?
20 lut 18:30
Beti:
b) powinno być <−1,0>
| | 3 | |
c) powinno być (−oo,− |
| )u(0,+oo) |
| | 2 | |
d) dobrze
ale właściwie po co rozwiązujesz te nierównosci algebraicznie, skoro w poleceniu masz, że
trzeba je rozwiązać
geometrycznie
20 lut 18:36
wajdzik: Na rysunku zaznaczam równania po czym odczytuje z tego nierówności. Może robię coś źle, nie
wiem.

Mogłabyś rozwiązać jeden z przykładów żebym mógł się odwzorować dobrze?
20 lut 18:42
wajdzik:
20 lut 18:51
krystek: Wczoraj to przerabialiśmy , miałeś rozwiązane graficznie( wykresem)
20 lut 18:52
wajdzik: Ok, i właśnie tak to stosuje. To robię przy okazji.
20 lut 18:53
wajdzik: Co do przykładu c).
| | −3 | |
Tam jest <0, dlaczego mamy tam x∊(−∞, |
| ) U (0,+∞). Nie mogę tego odczytać z wykresu, |
| | 2 | |
mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
20 lut 19:09
asdf: w b) uwzględniłeś dziedzine?
20 lut 19:12
wajdzik: W b), wszystko już zrozumiałem. Dziedzinę uznałem, na na wykresie wszystko pięknie mam
zazaczone.
20 lut 19:14
wajdzik: Co do przykładu c) ktoś ma jakiś pomysł?
20 lut 19:22
krystek:
20 lut 19:29
asdf: wajdzik, miales granice?
20 lut 19:32
wajdzik: Dzięki Krystek, postaram się to w tym momencie przejrzeć i zrozumieć.
ASDF.
Nie, nie miałem
20 lut 19:35
asdf: D: x e R / {0}
−3x < 2x
2
2x
2 +3x > 0
x(2x+3) > 0
czyli..
20 lut 19:39
krystek: | | −3 | | −3 | |
Pytasz kiedy |
| =2 ⇒ −3=2x ⇒x= |
| ( na wykresie puste czerwone kółko) |
| | x | | 2 | |
20 lut 19:40
krystek: @asdf Wajdzik miał polecenie graficznego rozwiązania!
20 lut 19:42
asdf: A no tak

Nie czytałem zadania tylko nierówność, ale juz ma wskazówkę od Ciebie to da rade
20 lut 19:56
wajdzik: Ok, rozumiem już. Czyli źle po prostu przekształciłem. D=R\{0} a więc mogę pomnożyć /*x
dzięki czemu otrzymuje −3=2x. Wszystko rozumiem
20 lut 20:00
asdf: * x2...musi to być dodatnie
20 lut 20:02
Krzysztof:
20 lut 20:08