logika
Sikorka: Udowodnij ze podane zbiory 1. N u {−5,
√2 } 2. N/{2,5,7} Sa rownoliczne podajac odpowiednia
funkcje....
Nie wiem jak to zrobic, a raczej nie rozumiem zadania, a nigdzie nie moge znalezc podobnego....
pomoze ktos?
20 lut 18:01
Sikorka: to chodzi o to ze wypisuje pokolei, przynajmeij pierwsza czesc zbioru pierwszego
−5, 1,
√2, 2, 3,....
a nastepnie drugi zbior
1,3,4,6,8,9....
pisze ze funkcja dla −5 przyporzadkowuje 1, dla 1 przyporzadkowuje 3 itd
20 lut 18:04
PW: Tak. Wygodniej będzie opisać funkcję ze zbioru nr 2 na zbiór nr 1:
(0) f(1)=−5, f(3)=1, f(4)=√2, f(6)=2,
a dla wszystkich n≥8
(1) f(n)=n−5
(bo począwszy od n=8 w jednym zbiorze i k=3 w drugim − już nie ma "dziur", a więc zadziała
dobrze przepis (1). Różnowartościowość funkcji f nie wymaga dowodu − (0) i (1) są
różnowartościowe w sposób oczywisty, a wartości określone wzorem (1) przewyższają wartości
wynikające z określeń (0).
To, że f jest przekształceniem "na" jest też oczywiste: dla dowolnej p∊N∪{−5,√2) równanie
(2) f(n) = p
ma dokładnie jedno rozwiązanie − bądź wynikające wprost z (0), bądź będące rozwiązaniem
równania (2), czyli
n−5=p,
to znaczy n=p+5.
20 lut 18:38
Sikorka: dziekuje za szybka odpowiedz
20 lut 18:47