Prosze o pomoc, wykaż, że...
matematica: Wykaż, że jeśli n ∊ N, to liczba 3n + 3n+2 + 2n+2 jest podzielna przez 4
20 lut 17:46
Dominik: dobrze zapisane?
20 lut 17:49
jaryn93: Nie da się tego wykazać, bo to nie daje liczb podzielnych przez 4...
20 lut 17:53
matematica: dobrze to jest zapisane
20 lut 17:56
Dominik: wg mnie to jest niepodzelne
20 lut 17:58
matematica: bo miałam inne, podobne
Z: n∊ C
T: 7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n = 10k, k∊ C
D: L= 7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n = 7n (72 +1) − 2n (22 +1) = 7n * 50 − 2n * 5 = 7n *
50 − 2n−1 * 2 * 5 = 10 * (7n * 5 − 2n−1) = 10k, k∊ C
20 lut 18:02