wielomiany
magda: ponownie bardzo prosze o sprawdzenie

wykonaj podane dzialania:
a). (x−1)(x
2−3x+1)−(x+2)
2= x
3−x
2+x−x
2+3x−1−x
2+2*x*2+2
2=
=x
3−3x
2+x−x
2+3x−1−x
2+4x+4= x
3−5x+7x+3
b). (x
4+5x
3+6x
2−x−2) : (x+2)= x
3+3x
2−1
− x
4−2x
3
_______
= 3x
3 +6x
2
−3x
3−6x
2
__________
= = −x−2
+ x + 2
________
= =
7 sie 22:26
b.: a) niestety, coś źle...
x3−x2 to (x−1)*x2
a skąd następne składniki?
również końcówka pierwszego wyrażenia jest źle:
−x2+2*x*2+22
a powinno być
−(x2+4x+4)
ostateczny wynik to x3−5x2−5
7 sie 22:57
evil_woodworm: magda, niestety... tak jak patrze, to zaraz po znaku "=" pierwszym powinno być "−3x2",
a nie "−x2", a to co wyszło ze wzoru skróconego mnżenia, to przed całym nawiasem masz "−" więc
zmieniają się znaki... Przez te błedy wszystko się rypie dalej...
7 sie 22:58
b.: natomiast b) jest dobrze
7 sie 22:59
123: "się rypie" , kurde jak dawno już nie słyszałem tego określenia

Pzdr
7 sie 23:33
evil_woodworm: heh ^^"
7 sie 23:35
neo:
a) można schematem Hornera:
1 5 6 −1 −2
−2 −2 −6 0 +2
+ ...........................................
1 +3 0 −1 0
odp: x
3 +3x
2 − 1
7 sie 23:38
neo:
Chochlik oczywiście, to przykład b)
7 sie 23:39
neo:
a) x3 −3x2 +x − x2 +3x −1 −x2 −4x −4 = x3 −5x2 −5
7 sie 23:40
magda: dzieki wielkie
8 sie 19:25