zadanie z treścią
Siti: Dwóch robotników pracujących wspólnie wykonało pewną pracę w ciągu 6 dni. Pracodawca wie, że
czas wykonania 40% całej pracy przez pierwszego robotnika jest o 2 dni dłuższy niż czas
wykonania tej samej części pracy przez drugiego. Jak należy sprawiedliwie podzielić między
robotników kwotę 3000 złotych przeznaczoną na wypłatę za wykonanie pracy? Oblicz, w jakim
czasie każdy z robotników pracując samodzielnie może wykonać tę pracę.
ułożyłam taki układ równań:
gdzie x− praca wykonana przez pracownika A
y− praca wykonana przez pracownika B
q− czas wykonania 40% pracy przez pracownika A
wyszło mi, że y=
16 lub y=
13 i później odrzuciłam odpowiedź
13, bo wyszło
ujemne q, przy odpowiedzi
16 czas wyszedł
25.
Czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
Marcin J: Nie. Układ równań to 1/x + 1/y = 1/6 i 0,4x = 0,4y + 2. Z tego wychodzi y = 10 i x = 15.
Wolniejszy robotnik wykona pracę w 15 dni, a szybszy w 10 dni.