matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Pati: pilne! Tworzymy dwuznakowe kody kreskowe z liter lub cyfr.ile jest takich kodów w ktorych występuje co najmniej jedna litera, jeśli: a) nie rozróżniamy liter małych i wielkich b) rozróżniamy litery małe i duże zakładamy że alfabet składa się z 26 liter
20 lut 17:34
Pati: Przedsiębiorca chce produkować chorongiewki składające się z trzech poziomych pasów równej szerokości kazda w innym kolorze. Ile rodzajów takich chorągiewiek może produkować, jeśli ma do dyspozycji 8 kolorów?
20 lut 17:42
Pati: Na peronie czekają na pociąg cztery osoby, które oznaczamy literami A,B,C,D, podjechał skład złożony z siedmiu wagonów. Na ile sposobów osoby te mogą: a) zająć miejsca w wagonach b)zająć miejsca w wagonach, tak aby każda osoba była w innym wagonie. c) zająć miejsca tylko w dwóch wagonach?
20 lut 17:46
Pati: Każdemu z czterech graczy należy przydzielić 13 kart z talii− 52−kartowej.Na ile sposobów można to zrobić, tak aby gracze A i B otrzymali po dwa asy a gracze C i D po dwie damy?
20 lut 17:49
Rafi: Wystarczy się chwilę zastanowić. 1) nie chce Cie w blad w wprowadzic dlatego Ci nie powiem ale wydaje mi sie ze musisz uwzglednic ze nie bd cyfr w kodzie, ze cyfry beda w pierwszej koolumnie − w drugiej litery i na odwrot. Masz 10 cyfr i 26 liter. 2) 1 pas − 8 kolorow 2 pas − jeden mniej niz wczesniej czyli 7 3 pas − jak wyzej czyli 6. 8*7*6 = Twoj wynik 3) a) kazda moze usiasc w kazdym z 7 wagonow : ) czyli 74 Boli mnie kark i nie chce mi sie dalej.
20 lut 17:55
Pati: pomocy prosze
20 lut 21:35
Pati: prosze o pilna pomoc
20 lut 21:39
Pati: jak to sie liczy
20 lut 22:13
Pati: i: Każdemu z czterech graczy należy przydzielić 13 kart z talii− 52−kartowej.Na ile sposobów można to zrobić, tak aby gracze A i B otrzymali po dwa asy a gracze C i D po dwie damy?
21 lut 18:18