funkcja liniowa
Kipic:

Hardcorowe zadanie
Wyznacz wszystkei wartosci paramatru mer dla ktorych rownanie llx−4l−xl + m ma tylko jedno
rozwiazanie.
wiec robilem to tak :
y=m
y=llx−4l−xl
llx−4l−xl=0 usuwam wartosc bezwzgledna :
x<0 ⇒ −lx−4l+x=0
x≥0 ⇒ lx−4l−x=0
teraz jeszcze raz usuwam wartosc bezwzgledna
−lx−4l+x=0
x<0 ⇒ x−4+x=0 ⇒ 2x=4 ⇒ x=2
x≥0 ⇒ −x+4+x=0 ⇒ −4=0 ⇒ brak
i z drugiego
lx−4l−x=0
x<0 ⇒ −x+4−x=0 ⇒ −2x=−4 ⇒ x=2
x≥0 ⇒ x−4−x=0 ⇒ −4=0 brak
czyli jest wykres (RYSUNEK)
Czyli odpowiedz to m∊(0 ;−∞)
Prosze o pomoc czy takie rozwiazaywanie jest mozliwe czy to jest zle

? i czy wynik sie zgadza
20 lut 17:32
Dominik: ||x − 4| − x| = m
na pewno nie ma rozwiazan dla m < 0
wiesz czym jest wartosc bezwzgledna?
20 lut 17:36
Kipic: dlatego wkleilem bo dziwnie mi wyszlo i sie nie zgadzalo . to jak to zrobic ?
20 lut 17:37
Dominik: nie zawazylem, ze podales m > 0, sugerowalem sie rysunkiem. na pewno tak narysowales ta
funkcje? to niemozliwe
20 lut 17:37
20 lut 17:39
Kipic: niemam pojecia jak to zrobic pomoze ktos
20 lut 18:12