Prosze o pomoc z wyzaczaniem zbioru wartości funkcji.
Jimmy: Witam was przygotowuje się aktualnie do poprawki z matematyki klasa 1 zakres to technikum i mam
takie zadania w książce niby proste dla was ale ja muszę mieć dokładnie wszystko opisane co i
jak chciałbym prosić was o rozwiązanie przykładów i rozpisanie jak je rozwiązaliście Zdanie to
:
Wyznacz zbiór wartości funkcji, wiedząc że Df=R:
a) f(x)=x kwadrat
b) f(x)= |x|
c) f(x)=5
z góry dziekuje
king regards.
7 sie 13:51
AROB: pomoc dla Jimmy:
7 sie 13:59
AROB: a) Wykonaj wykres paraboli o wierzchołku (0,0), ramiona skierowane w górę i odczytasz:
ZWf : y∊ <0,∞)
b) Podobnie z wykresu wartości bezwzględnej otrzymasz wynik identyczny, jak w pkt. a.
c)Wykresem funkcji f(x) = 5 jest prosta równoległa do osi OX, przechodząca przez 5 na osi OY.
Stąd ZWf: y∊ {5}
7 sie 14:08
Jimmy: dziekuje ślicznie
7 sie 14:12