Jak to wyliczyć???
Paweł363: Wskaż wartość wyrażenia sin4α+cos4α, wiedząc, że sinα*cosα=12
odp mam:
A 12
B 18
C 14
D 1
20 lut 16:46
asdf: sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2x*cos2x
20 lut 16:50
Paweł363: Dalej nic z tego nie wiem.Która ma być odp
20 lut 17:03
Dominik: podstaw i wylicz?
20 lut 17:10
Dominik: = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = (sin2x + cos2x)2 − 2(sinxcosx)2 = ...
teraz widzisz? zakladam znajomosc jedynki trygonometrycznej
20 lut 17:13
Paweł363: Wychodzi mi że 12?Ale nie jestem pewien
20 lut 17:14
Dominik:
20 lut 17:15
Paweł363: Dzięki
20 lut 17:18