Trójkąty przystające
beeea: Trójkąty przystające.
zad2:W trójkątach ostrokątnych ABC i A'B'C' poprowadzono wysokości CD i C'D'. Wykaż, że Δ ABC
jest przystojący do ΔA'B'C, jeżeli |∡A|=|∡A'|, |∡B|=|∡B'| i |CD|=|C'D'|.
20 lut 16:39
beeea: 
−
20 lut 16:44
Janek191:
Jeżeli I ∡ A I = I ∡ A ' I i I ∡ B I = I ∡ B ' I , to również I ∡ C I = I ∡ C ' I , bo
suma miar kątów wewnętrznych w trójkącie jest równa 180o. Zatem trójkąty
Δ ABC i Δ A'B'C' są podobne. Ponieważ skala podobieństwa
k = I C' D' I / I CD I = 1 , bo I CD I = I C' D' I , więc trójkąty są przystające.
20 lut 16:50
beeea: dziękuję
20 lut 17:02