Rozwiąż układ równań.
Maciuś.: Pomocy

a) −3x+y=2 b) 3(x+5)−4(y+3)=2(x+y)
x − 4y=3 2x−5(3+y)=4(2x+8)
c) 2(x+3)−3(x+y)=8 d) 18x−21y=2
5x−3y=1 24x−15y=7
20 lut 16:00
Janek191:
a) Wyliczamy y z I równania i wstawiamy za y do II
b)
3(x + 5) − 4(y + 3) = 2*(x + y)
2x − 5*( 3 + y) = 4*( 2x + 8)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x + 15 − 4y − 12 = 2x + 2y
2x − 15 − 5y = 8x + 32
−−−−−−−−−−−−−−−−
3x −2x − 4y −2y = − 3
2x − 8x − 5y = 47
−−−−−−−−−−
x − 6y = − 3 ⇒ x = 6y − 3
−6x − 5y = 47
−−−−−−−−−
x = 6y − 3
− 6*( 6y − 3) − 5y = 47
−−−−−−−−−−−−−−
−36y + 18 − 5y = 47
−41y = 29
y = − 29/41
=========
x = 6*( − 29/41) − 3 = − 174/41 − 123/41 = −297/41 = − 7 10/41
Odp. x = − 7 10/41 y = = 29/41
============================
c) i d) rozwiązujemy podobnie
20 lut 17:29