równanie z parametrem
Siti: Zbadaj liczbę pierwiastków równania (x−1)(x2−m2)=0 w zależności od wartości parametru m.
20 lut 15:48
Dominik: (x − 1)(x − m)(x + m) = 0
mamy wielomian stopnia 3ciego, wiec maksymalnie 3 rozwiazania
kiedy rownanie ma 0 rozwiazan?
kiedy rownanie ma 1 rozwiazanie?
kiedy 2?
kiedy 3?
zapisz odp
20 lut 15:50
Siti: Nie wiem, czy o to chodzi:
dla m=1 i m=−1 są trzy rozwiązania
dla m=1 i m różnego od −1 są dwa rozwiązania lub dla m=−1 i różnego od 1 są dwa rozwiązania
dla m różnego od 1 i −1 jest jedno rozwiazanie
20 lut 16:15
Aga1.: Gdy m=1, to równie przyjmie postać.
(x−1)(x−1)(x+1)=0
Ile jest rozwiązań?
Gdy m=−1,to
(x−1)(x+1)(x−1)=0
Gdy za m podstawisz liczbę inną niż {1,−1}
np. m=2
(x−1)(x−2)(x+2)=0
ile jest rozwiązań?
20 lut 17:20
Dominik: jeszcze nalezy zauwazyc co sie dzieje przy m = 0 i to byloby wszystko
20 lut 17:21
Siti: czyli tak:
dla m=1 i m=−1 są trzy rozwiązania
dla m=0 równanie ma dwa rozwiązania
dla m=1 i m≠ −1 są dwa rozwiązania lub dla m=−1 i m≠ 1 są dwa rozwiązania
dla m∊R−{−1,1} równanie ma dwa rozwiązania?
20 lut 17:46
Dominik: m∊{−1, 0, 1} 2 rozwiazania
m∊ℛ\{−1, 0, 1} 3 rozwiazania
20 lut 17:52
Aga1.: @ [Siti]]
Dla m=1równanie ma dwa rozwiązania ,dla m=−1 też są dwa rozwiązania i dla m=0 też są dwa
rozwiązania.
Dla m∊R\{−1,0,1} są trzy rozwiązania i tyle.
20 lut 17:54
Siti: Dziękuję za pomoc. Niby takie proste, a sprawiło tyle problemów.
20 lut 18:00