analityczna
kasiaa: dany jest punkt P(3,4) oraz wektor AB = [−1,2]. Znajdź równanie prostej k, prostopadłej do
wektora AB i przechodzącej przez punkt P. Przedstaw to równanie w postaci kanonicznej. Sprawdz
czy punkty R(1,3) i Q(4,1) należą do prostej
20 lut 15:45
kasiaa: up
20 lut 16:00
kasiaa: pomocy
20 lut 16:24
Janek191:
P = ( 3; 4)
→
AB = [ −1 ; 2 ]
→ →
Niech AB = OB ,,tzn. A = O = ( 0; 0)
Wtedy
B = ( x; y)
→
AB = [ x − 0 ; y − 0 ] = [ x ; y ] = [ − 1; 2] ⇒ x = − 1 ∧ y = 2
B = ( − 1; 2)
Prosta AB :
y = a x + b
0 = a*0 + b ⇒ b = 0
2 = a*(−1) + 0 ⇒ 2 = − a ⇒ a = −2
y = −2 x
=========
Prosta prostopadła do pr AB :
− 2 *a2 = − 1 ⇒ a2 = 0,5
y = 0,5 x + b2
Ma przechodzić przez P = ( 3; 4) , więc
4 = 0,5*3 + b2
4 − 1,5 = b2
b2 = 2,5
Odp. y = 0,5 x + 2,5
==================
oraz
R = (1;3) więc
y = 0,5*1 + 2,5 = 3
R należy do prostej prostopadłej.
Q = ( 4; 1) więc y = 0,5*4 + 2,5 = 2 + 2,5 = 4,5
Q nie należy do prostej prostopadłej.
================================
20 lut 17:08