Chciałbym żeby ktoś mi pogół z odczytywaniem informacji w oparciu o wykres funkc
mihau 34:

Chciałbym żeby ktoś mi pogół z odczytywaniem informacji w oparciu o wykres funkcji , chciałbym
poćwiczyc przed zaliczeniem. potrzebuje odczytać następujące informacje .
Kolejno od prawej −2 , −1 , 1
a) /ile asymptot posiada funkcja? Narusuj je
b)czy posiada punkty ekstremalne? Jakiego rodzaju?
c)Czy posiada punkty przegięcia? Oznacz je na wykresie
d)Odczytaj monotoniczność funkcji
e)Określ wypukłość funkcji
f)Czy mają sens lim f(x) , lim f(x)
x→
∞ x→−
∞
Wd mnie
a) jedną ukośną
b) Minimum lokalne w 1
c) −1
d) f(x) jest rosnące od (−
∞, −1)
20 lut 14:32
mihau 34: Ktoś dokończy?
Dla wprawnego oko to 30 sekund
20 lut 16:48
Mila:
Właśnie szukam wzoru funkcji, aby narysować wykres i pokazać, to o co Ci chodzi. Czekaj.
Twój wykres nie jest do tego dobry.
20 lut 16:52
mihau 34: Ok , ale niestety takie zadania mam na zaliczeniu
20 lut 16:53
Mila:

D=R\{1}
y=x+1
1) dwie asymptoty
x=1 pionowa
y=x+1 ukośna
2) dla x=0 ma maksimum lokalne y
maks=0
dla x=2 ma minimum lokalne y
min=4
3) Nie ma punktów przegięcia ( narysuję inną z punktem przegięcia)
4)Monotoniczność
f(x) rosnąca dla x∊(−
∞;0) lub x∊(2;
∞)
f(x) malejąca dla x∊(0;1) lub x∊(1;2)
5) wypukłość , nie wiem jak masz zdefiniowaną
Lewa ku górze, prawa ku dołowi ?
6) limf(x)
x→∞=
∞
limf(x)
x→−∞=−
∞
limf(x)
x→1+=
∞
limf(x)
x→1−=−
∞
7) miejsce zerowe f(x)=0 dla x=0
20 lut 17:22
mihau 34: Lewa wypukła prawa wklęsła.
Możesz narysować tą z punktami przegięcia?
Pomożesz mi też rozwiązać 1 mój przykład?
20 lut 17:27
Mila:

y=(x−2)
3−1
1)
x=2 punkt przegięcia
f(2)=−1
2) x=3 miejsce zerowe
20 lut 17:27
mihau 34: A czy mój pierwszy przykład :
f(x) Jest wypukła (−∞, 1)
f(x) jest wklęsła (0, , ∞) ?
20 lut 17:37
Mila: Masz wzór Twojej funkcji? albo skan wrzuc.
Z tego co widzę:
1)jedna asymptota ukośna y=x ?
2)dla x=0 maksimum lokalne, nie wiem ile chyba ymaks=1
dla x=1 min lokalne y=),9 ?
3) punktów przegięcia nie widzę, chyba, że niedokładnie narysowałeś
4)monotoniczność
f(x) rosnąca dla x∊(−∞;0) lub x∊(1;∞)
f(x) malejąca dla x∊<0;1> (Domykanie przedziałów zrób jak na zajęciach pokazywano, różne są
interpretacje.)
5) granice, jeśli te wykresy nie są urwane na koncach to
limf(x)x→∞=∞
limf(x)x→−∞=−∞
20 lut 17:39
mihau 34: Właśnie nie ma wzorów do zadnych funkcji na tym zaliczeniu . Są tylko pytania i wykres
20 lut 17:41
mihau 34:

A coś takiego ? Kreski na osi to kolejno od lewej −2 ,−1 ,1 ,2
20 lut 17:44
mihau 34: To może spróbuje sam
a) 2 asymtoty pionowa i pozioma
b) max lokalne w −3 i 4
min lokalne w −1 wartości punktów sobie sami musimy oznaczyć
c) punktów przegięcia nie posiada?
d) malejąca( −∞, −2) (4 ,−1)
Rosnąca (−2,4) i (−1, ∞)
e) wypukłą od (− ∞,−2) i (−2 , 2,5) ?
wklęsła (0, ∞ ) ?
f nie wiem jak
20 lut 17:56
Mila:
3) punkt przegięcia powinien być między 0 i 1
wypukłość , zobacz w zeszycie, ja mam inną definicję, a widziałam w internecie inną
jeśli w Twoim wykresie jest punkt przegięcia np w x=0,5
to wypukła dla x<0,5 i wklęsła dla x>0;5
(Druga pochodna zmienia znak w punkcie przegięcia)
20 lut 17:57
mihau 34: A pod punkt f?
Czyli reszte mam rozumieć że ma dobrze?
20 lut 18:02
Mila: Michał, zobacz jak określam min i maks, przedziały monotoniczności, mieszasz argumenty z
wartościami.
Ponadto, przy ciągłym przejsciu z maksimum do minimum jest punkt przegięcia.
źle to napisałeś.
Popraw.
Nad polem tekstowym masz literę T, jak naciśniesz, to możesz opisać układ współrzędnych.
20 lut 18:10
mihau 34: Dobrze teraz musze isc na elektyw, poparzte na to jak wróce i spróbouje coś jeszcze rozwiązać i
napisać. Będe wdzieczny jak mi pozniej jeszcze pomożesz.
20 lut 18:12
mihau 34: Mila możesz mi podesłać jakiś link , gdzie jest jasno wytłumaczone jak określa się punkty
ekstremalne?
20 lut 20:11
Mila: Czy liczycie pochodne?
Nie wiem, w jakim jesteś miejscu materiału.
20 lut 22:00
mihau 34: Tak pochodne już były.
Spotkałaś się z takimi zadaniami jak ja mam gdzieś w internecie?
Żebym miał kilka przykładów rozwiązanych żebym mógł je prze analizować?
20 lut 22:06
Mila: Właśnie usunęli piękną stronke, szukam.
20 lut 22:09
mihau 34: Ok , albo wrzuć jakiś przykład i napisz mi co i jak i dlaczego

W ogole to dzięki za pomoc
20 lut 22:11
20 lut 22:18
Mila: Poszukam przykładu, który komuś zrobiłam.
20 lut 22:19
mihau 34: ok dziękuje
20 lut 22:22
Mila:

1) Dziedzina:
x
2−4≠0⇔x≠2 i x≠−2
D=R\{−2,2}
2)Ekstrema
| | 2x(x2−4)−x2(2x) | | −8x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2−4)2 | | (x2−4)2 | |
f'(x)=0⇔−8x=0⇔x=0
f'(x)>0⇔−8x>0 (mianownik pomijam, bo jest dodatni i nie wpływa na zmianę znaku)
x<0⇔funkcja jest rosnąca dla x<0 i x≠−2
i f'(x)>0 dla x>0 funkcja malejąca dla x>0 i x≠2
dla x=0 mamy f'(0)=0 to mamy[N maksimum y=0 dla x=0]]
3) zachowanie funkcji w otoczeniu 2 i (−2)
| | x2 | | 4 | |
limx→−2− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x2−4 | | 0+ | |
| | x2 | | 4 | |
limx→−2+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | x2−4 | | 0− | |
to
prosta x=−2 jest asymptotą f(x)
| | x2 | | 4 | |
limx→2− |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | x2−4 | | 0+=− | |
| | x2 | | 4 | |
limx→2+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x2−4 | | 0+ | |
to
prosta x=2 jest asymptotą f(x)
badamy granice w
∞ i −
∞
y=1 jest asymptotą poziomą f(x)
20 lut 22:52
Mila: Zbadaj funkcję
będzie mieć asymptotę ukośną.
20 lut 22:54