matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstrema
igor:
obliczyć ekstreme y=−x
4
+3x
3
+2
20 lut 14:15
huehuehue:
y=−x
4
+3x
3
+2 x∊R y'=−4x
3
+9x
2
=x
2
(9−4x)
9
y'=0 x
2
=0 v 9−4x=0 x=0 v x=
4
y''=−12x
2
+18x
9
y''(
)=−{81}{4}
4
y''<0 wiec w punkcie 9/4 wystepuje maksimum policz sobie jeszcze y(9/4)=
20 lut 14:32