Wielomiany
Hiss: Ludzie ratunku!
Wyznacz parametry a, b wielomianu y = ax + b, jeśli wiadomo, że jego miejscem zerowym jest
liczba 5, a do wykresu należy punkt A = (−7, 2).
Jak to zrobić?
20 lut 13:53
Tomek: 2 równania z 2 niewiadomymi
0=5a+b
2=−7a+b
należy odjąć stronami
2=12a /12
a=1/6
0=5(1/6)+b
b=5/6
20 lut 14:10
Tomek: a=(−1/6)
20 lut 14:11
Hiss: THX
20 lut 14:11
pigor: ... , otóż z warunków zadania masz układ równań o niewiadomych
a,b:
0= a*5+b i 2= a*(−7)+b ⇔ b= −5a i 2= −7a−5a ⇔ b= −5a i 2= −12a ⇔
⇔
a= −16 i b= 56 ⇔
(a,b)= (−16, 56) . ...
20 lut 14:16