Rzucamy dwa razy symetryczna kostka do gry. Określ zbiór wszystkich możliwych wy
jooka: Rzucamy dwa razy symetryczna kostka do gry. Określ zbiór wszystkich możliwych wyników tego
doświadczenia losowego. Z tym doświadczeniem losowym zwiążmy następujące zdarzenia A− wypadną
cztery oczka w pierwszym rzucie B− liczba łącznie wyrzuconych oczek wyniesie co najmniej dwa
może to ktoś umie
20 lut 13:37
Janek191:
Ω = { ( x;y) : x, y ∊ { 1,2,3,4,5,6 } }
I Ω I = 62 = 6*6 = 36
A = { (4;1),(4;2),(4;3),(4;4),(4;5),(4'6) }
B = Ω , bo suma oczek ≥ 2
20 lut 13:54
jooka: i koniec zadania czy jeszcze cos
20 lut 13:57
Janek191:
Jeżeli nie trzeba liczyć prawdopodobieństwa zdarzenia A, to koniec.
P ( Ω ) = 1
20 lut 14:12
jooka: nic w zadaniu nie pisze o policzeniu prawdopodobieństwa więc to chyba wszystko, dziękuję Ci
20 lut 14:15
Janek191:
Czy wszystko jest zrozumiałe ?
20 lut 14:17
jooka: tam gdzie jest B po prostu napisać Ω i już nic
20 lut 14:20
Janek191:
Tak , ale trzeba wiedzieć dlaczego B = Ω
Najmniej może zostać wyrzuconych w sumie 2 oczka ( 1; 1). W pozostałych 35
przypadkach suma oczek jest > 2 , czyli wyczerpujemy wszystkie możliwości.
Dlatego B = Ω .
20 lut 14:33
jooka: aha dzięki za wyjaśnienie
20 lut 14:48