wiadomo że P(A)=0,4 P(B')=0,3 P(A ∪ B)=0,8. oblicz P(B) i P(A ∩ B)
jooka: wiadomo że P(A)=0,4 P(B')=0,3 P(A ∪ B)=0,8. oblicz P(B) i P(A ∩ B)
pliss kto umie proszę o zrobienie wszystko po kolei potrzebne mi bardzo, resztę będę robić na
wzór jak to zadanie, pozdrawiam
20 lut 13:24
Mati_gg9225535:
P(B) = 0,7
P(A∩B) = 0,3
20 lut 13:35
bash: Wystarczy skorzystać z tych wzorów:
P(B')=1−P(B)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
20 lut 13:36
jooka: Mati jak to wyliczyłeś
20 lut 13:38
bash: masz wzory powyżej, spróbuj podstawić i obliczyć...to naprawdę nie jest trudne
20 lut 13:39
jooka: P(B')=1−P(B)
0,3=1−P(B)
P(B)=−0,3 +1=0,7
0,8=0,4+0,7−P(A∩B)
P(A∩B)=−0,8+0,4+0,7=0,3
tak
20 lut 13:44
pigor: ... np. tak : wszystko z własności prawdopodobieństwa
takich:
P(B)+P(B')= P{Ω)=
1 ⇒
P(B)= P(B')−1= 1−0,3=
0,7
zatem ponieważ
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒
⇒ 0,8=0,4+0,7− P(A∩B) ⇔ P(A∩B)= 1,1−0,8 ⇔
P(A∩B)= 0,3 . ...
20 lut 13:46
jooka: dzięki
20 lut 13:52
Janek191:
Pigor − powinno być : P( B ) = 1 − P( B ' )
20 lut 14:15