ktoś ma pomysł??
Alicja: ze zbioru liczb{1,2,3,4,5,6,7} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na wylosowaniu liczb , których iloczyn jest
podzielny przez 6
20 lut 12:50
Janek191:
Ω = { ( x; y) : x, y ∊ { 1,2,3,4,5,6,7 } }
I Ω I = 7* 7 = 72 = 49
A = { ( 1;6),(2;3),(2;6),(3;2),(3;4),(3;6),(4;3),(4;6),(5;6),(6;1),(6;2),(6;3),(6;4),
(6;5),(6;6) }
więc
I A I = 15 i P( A) = 15/36 = 5/12
=================================
20 lut 14:25
Janek191:
Pomyłka.
Ma być P( A) = 15/49
=============================
20 lut 14:27