Wielomiany
Doris: Oblicz : W (√2−1)
W(x)= x3−2x2+x+1 Poproszę o całe obliczenia .
20 lut 12:49
Tad: ...i co jeszcze?−
20 lut 12:58
huehuehue:
20 lut 13:01
Doris: Da sie zrobić?
20 lut 13:15
pigor: ..., proszę bardzo Doris , oto jeden ze sposobów
np. taki :
W(x)= x3−2x2+x+1= x(x2−2x+1)+1= x(x−1)2+1 ⇒
⇒ W(√2−1)= (√2−1) (√2−1−1)2+1= (√2−1) (√2−2)2+1=
= (√2−1) (2−4√2+4)+1= (√2−1) (6−4√2)+1= 6√2−4*2−6+4√2=
= 10√2−14= 2(5√2−7) .
20 lut 13:30
Doris: Dziękuję bardzooo
20 lut 13:59
Doris: napisz wzór wielomianu G(x) wiedząc, że jest równy W(x−1). W(x)= x3−2x2+x+1 Poproszę wraz z
obliczeniami,
20 lut 14:18