rownanai z wartoscia bezwzgledna
Sheppard: nie wiem czy dobrze to robie moze ktos sprawdzic
b) |x+3|−|x−1|=4 miejsca zerowe
to x=−3 i x=1 czyli przedzialy to (−∞,−3> (−3,1> (1,∞)
1 przedzial (−∞,−3>
−(x+3)−(−x+1)=4
−x−3+x−1=4
−4=4 tutaj bedzie brak rozwiazan?
2 przedzial (−3,1>
x+3−(x−1)=4 x+3−x+1=4
4=4 czyli z tego jakie jest rozwiazanie ?
3 przedzial (1,∞)
x+3−x+1=4
4=4
pewnie cos pomylilem prosze o pomoc
20 lut 12:26
Tad:
2 przedział źle
20 lut 12:38
Sheppard: moglbys mi to jakos jasniej wyjasnic dlaczego ? i jak powinno byc poprawnie
20 lut 12:41
Tad:
dla x z przedziału (−3,1> ... wyrażenie |x−1| przyjmuje wartości ujemne
zatem:
x+3−[−(x−1)]=4
x+3+x−1=4
2x=2
x=1
20 lut 12:47
Sheppard: czyli rozwiazaniem bedzie
x∊(−3,1>
20 lut 12:59
Tad:
...a niby dlaczego?
W tym przedziale rozwiązaniem jest tylko x=1
20 lut 13:01
Sheppard: no tak dobra pomylilem sie
wiem juz wszystko dzieki za pomoc
20 lut 13:02
Tad: −
20 lut 13:02
pigor: ... , lub np. tak : olej przedziały i masz kolejno równania
równoważne
|x+3|−|x−1|=4 ⇔ |x+3|= |x−1|+4 /2 ⇔ x2+6x+9= x2−2x+1+8|x−1|+16 ⇔
⇔ 8x−16= 8|x−1| ⇔ |x−1|= x−1 ⇔ x−1=0 ⇔ x=1 .
20 lut 13:15