prosba
aniaaa21: jak zrobic wykres do y=x2−6x+10
i czy dobrze obliczone
y=x2−6x+10
y=(x−3)2 +5
w=[3,5}
20 lut 12:22
Tad: ...ciekawe to przekształcenie −
20 lut 12:26
aniaaa21: zle
20 lut 12:28
aniaaa21: a wiesz jak to zrobic dobrze
20 lut 12:28
Sheppard: to funkcja kwadratowa czyli wykresem bedzie parabola
ramiona do gory bo x2 jest na +
musisz obliczyc wspolrzedne wierzcholka paraboli czyli p i q oraz miejsca zerowe funkcji czyli
Δ itd
20 lut 12:30
aniaaa21: czyli Δ=36 −4*1*10 =−4
a jak jest minus to sie nie da
20 lut 12:34
Tad:
dobrze zaczęłaś ...tylko mały błąd ...
y=(x−3)2+1
20 lut 12:35
aniaaa21: a czemu + 1
20 lut 12:36
aniaaa21: i twedy bedzie w[3,1]



?
20 lut 12:36
Tad:
... wykonaj działanie i sprawdź −
20 lut 12:39
Tad:
przyjmując to co napisałaś
(x−3)2+5=x2−6x+9+5=x2−6x+14
20 lut 12:41
Tad:
a można i tak ...
f(3)=9−18+10=1
20 lut 12:43