nie mam pojecia jak to zrobic prosze o jasne rozwiazanie
chudy386: dany jest trojkat ABC gdzie A=(−1,2) B=(2,−1) C=(1,2)
a)wyznacz równanie prostej B,C i równanie wysokosci poprowadzonej 2 pkt. A
b)równanie srodkowej tego trojkata poprowadzonej 2 pkt.B
d)uzasadnij ze srodek okreguopisanego na tym trojkacie nie nalezy do wysokoscie poprowadzonej z
wierzchołka A
20 lut 12:16
Tad:
... narysuj i próbuj −

pomożemy ...
20 lut 12:22
chudy386: zebym wiedział jak to zaczac a nauczyciel zadał i nie pokazał jak
20 lut 13:10
Tomek: a)
y=ax+b ⇒masz 2 pkt chcesz wyznaczyć prostą to robisz 2 równania wstawiając x, y z tego liczysz
a i b, jak już je policzysz masz y=ax+b z czego a i b to to co wcześniej policzysz
mianowicie |BC|:
−1=2a+b
2=a+b ⇒a=−3, b=5 ⇒ y=−3x+5
20 lut 14:33