Oblicz :)
Zuza: W styczniu za kwotę 108 złotych kierowca mógł kupić na pewnej stacji benzynowej 24 litry
benzyny. Ile litrów benzyny mógł kupić za tę samą kwotę w maju, jeżeli wiadomo, że od
stycznia cena litra benzyny na tej stacji obniżyła się o 4%?
A. 23 litry B. 25 litrów C. 26 litrów D. 27 litrów
8. Okrąg o długości 10π jest styczny zewnętrznie do okręgu o długości 14π. Jaka jest odległość
między środkami tych okręgów?
A. 2 B. 6 C. 12 D. 24
20 lut 11:54
Patronus: 1)
x − cena paliwa w styczniu
96%x − cena paliwa w maju
y − ilość litrów paliwa które będzie mógł kupić w maju za 108 zł
24*x = 108
x = 4,5
96%*4,5 = 4,32
4,32*y = 108
y = 108/4,32 = 25
20 lut 12:08
Janek191:
108 zł : 24 l = 4,5 zł/ l
nowa cena :
4,5 − 0,04 * 4,5 = 4,5 − 0,18 = 4,32
108 zł : 4,32 zł/ l = 25 l
Odp. B
========
L1 = 10π
L2 = 14π
więc
L1 = 2π *r1 = 10π ⇒ r1 = 5
L2 = 2π*r2 = 14π ⇒ r2 = 7
d = r1 + r2 = 5 + 7 = 12
Odp. C
==========
20 lut 12:11
Patronus: 8)
dł1 = 10π = 2πr1 => r1 = 5
dł2 = 14π = 2πr2 => r2 = 7
r1 + r2 = 12 => C
20 lut 12:12