Równania kwadratowe, funkcja kwaratowa
miko45444:
II. Funkcja kwadratowa
1. Naszkicuj wykres funkcji oraz sprowadź podane równanie funkcji do postaci iloczynowej i
kanonicznej:
a. f(x) = x2 + 6
b. f(x) = −4x2 – 8x – 3
c. f(x) = −x2 + 6x – 9
2. Podaj wzór funkcji g, która powstała przez przesunięcie:
a. wzdłuż osi x o dwie jednostki w lewo i wzdłuż osi y o jedną jednostkę w górę,
b. wzdłuż osi x o trzy jednostki w prawo,
c. wzdłuż osi y o jedną jednostkę w dół,
wykresu funkcji f(x) = −2x2. Naszkicuj (wykorzystując szablon) w jednym układzie współrzędnych
wykresy funkcji f i g.
3. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = −2x2 – 4x + 6 w przedziale <−3 ; 2>.
III. Równania kwadratowe
1. Jeżeli pierwiastkami równania x2 + bx +c = 0 są liczby −5 i 3, to:
a. b = −5, c = 3 b. b = −2, c = 15 c. b = 3, c = −5 d. b = 2, c = −15
2. Rozwiąż równania:
a. −2x2 = 0
b. 4x2 = −8x
c. −2x2 + 8 = 0
d. 3x2 +27 = 0
e. 36x2 −12x + 1 =0
bardzo proszę o pomoc szczególnie chodzi mi o spr. III Równania kwadratowe. Z Góry Dziękuję za
pomoc!
20 lut 11:43
huehuehue: i jaki masz problem z tymi z tym III spr ?
20 lut 11:47
miko45444: nie pamiętam tego.. :<
20 lut 11:48
miko45444: teraz mam inny temat i na czym innym się skupiłem.
20 lut 11:49
20 lut 11:49
huehuehue: zad 1. masz a=1 i masz 2 miejsca zerowe wiec mozesz wykorzystac postac iloczynowa (x+5)(x−3)
20 lut 11:49
20 lut 11:50