rownania z wartoscia bezwzgledna
Sheppard:
a) ||2x−1|+3|=8
b) |x+3|−|x−1|=4
c) |2x+4|+|x−1|≤6
nie pamietam jak to sie orbilo moglby ktos mi przypomniec
Sheppard: nie wiem czy dobrze to robie moze ktos sprawdzic
b)
|x+3|−|x−1|=4
miejsca zerowe to x=−3 i x=1
czyli przedzialy to (−
∞,−3> (−3,1> (1,
∞)
1 przedzial (−
∞,−3>
−(x+3)−(−x+1)=4
−x−3+x−1=4
−4=4 tutaj bedzie brak rozwiazan?
2 przedzial (−3,1>
x+3−(x−1)=4
x+3−x+1=4
4=4 czyli z tego jakie jest rozwiazanie ?
3 przedzial (1,
∞)
x+3−x+1=4
4=4
pewnie cos pomylilem prosze o pomoc