Matematyka finansowa
Honn: Jaką kwote należy zdeponować na lokate oprocentowaną na 4% z kapitalizacją kwartalną aby po
roku wypłacić 10 000 zł a po 2 latach 20 000 zł.
20 lut 11:13
Honn: ?
20 lut 13:35
pigor: ..., np. tak
K(1+14*4%)1*4=10000 ⇔ K(1+0,01)4= 10000 ⇔
⇔ K*1.014= 10000 ⇒ K= 9609,80 zl ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
K(1+14*4%)2*4=10000 ⇔ K(1+0,01)8= 10000 ⇔
⇔ K*1.018= 10000 ⇒ K= 9234,83 zl .
20 lut 13:58
Honn: i to trzeba do siebie dodac? bo ja trochę zrobiłam to inaczej i wyszedł mi wynik 28079,45
K0= 10000/ 1.014 + 20000/1.018 = 28079,45
20 lut 14:16
pigor: ... , przepraszam , no tak :masz rację , bo tu chodzi o te samą kwotę, która "sobie" ... leży
2 lata , ...
20 lut 14:21
Honn: czyli że mam dobrze tak?
20 lut 14:21
pigor: ..., otóż, po uważnym przeczytaniu zadania, warunki zadania
opisałbym takim równaniem :
(K*1,014−10000)*1,014−20000= 0 ⇔ K*1,01
8−10000*1,01
4= 20000 ⇔
| | 2+1,014 | |
⇔ K*1,018= 20000+10000*1,014 ⇔ K=10000* |
| ⇒ |
| | 1,018 | |
| | 3,04050401 | |
⇒ K= 10000* |
| ⇒ K= 28078,54 zł szukana kwota . ...  |
| | 1,082856706 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no cóż, nasze kwoty różnią się o 0,91 zł, czyli 91 gr , ciekawe co na to
np. twój egzaminator . ...
20 lut 18:53
Honn: własnie u niego liczy sie tylko wynik i to mnie zbytnio nie pociesza
20 lut 19:04
pigor: ... , cóż, będę tu może zarozumiały, ale to mój sposób jest ...

" naturalny" ,
a twój sposób

, a wynik to tu dzieło przypadku .
20 lut 19:11