równania liniowe
lena: Znajdź wszystkie wartości rzeczywiste parametru k tak, aby liczba 5 była rozwiązaniem równania:
a) 2(x − 3) + k(1 +2x) = k − x − 1
b) kx − 6 = 2x + k
Ja zrobiłam to w ten sposób, że podstawiłam 5 pod x i stąd obliczałam k, ale nie jestem pewna
czy o to chodzi. Bardzo proszę o sprawdzenie
a) 2(5 − 3) + k(1 + 2*5) = k − 5 − 1
4 + 11k = k − 6
10 k = − 10
k = −1
b) k*5 − = 2*5 + k
5k − 6 = 10 +k
4k = 16
k = 4
czyli w obu przypadkach k ma tylko jedną wartość rzeczywistą, prawda?
20 lut 09:32