calka
Asia: | | 1 | |
oblicz calke ∫ |
| nie umiem tego napsiac symbolicznie wiec pisze slownie u góry |
| | √x2+x+2 | |
calki ma byc
∞ a na dole −
∞
20 lut 09:11
huehuehue: jest to calka niewlasciwa
musisz to rozbic na dwie calki
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx w przedzialach <−∞, 0> + ∫ |
| dx w przedzialach <0, +∞> |
| | √x2+x+2 | | √x2+x+2 | |
czyli
| | 1 | | 1 | |
lim A−−>−∞∫ |
| dx + lim B−−>+∞∫ |
| dx |
| | √x2+x+2 | | √x2+x+2 | |
20 lut 09:20
Asia: ok i co dalej bo nie umiem tego obliczyc.
20 lut 09:30
huehuehue: policz calke nieoznaczona to powiem co dalej
20 lut 09:31
Asia: wyszlo mi ln|x+1+√x2+x+2| ale nie weim czy jest dobrze na 100%|
20 lut 09:41
Asia: wyszlo mi ln|x+1+√x2+x+2| ale nie weim czy jest dobrze na 100%|
20 lut 09:42
huehuehue: pokaz jak liczysz bo cos mi sie nie zgadza
20 lut 09:53
Asia: | | 1 | |
x2+x+2 zamienilam na (x+1)2 +1 czyli mam |
| za t=x+1 i mi ze wzoru mam |
| | √((x+1)2+1) | |
ln||t+
√t+1 i jak podstawie t=x+1 to mi wychodzi to co ci wczesnije napisalam
20 lut 12:09
Asia: 
?
21 lut 08:37
Janek191:
x2 + x + 2 ≠ ( x + 1)2 + 1 , bo (x + 1)2 + 1 = x2 + 2x + 1 + 1 = x2 +2x + 2
21 lut 09:58
Janek191:
x2 + x + 2 > 0 , bo Δ = 12 − 4*1*2 = − 7 < 0
x2 + x + 2 = ( x + 1/2)2 + 7/4
Podstawienie
t = x + 1/2
dt = dx
dx dt
∫ −−−−−−−−− = ∫ −−−−−−−−− = ln I t + √t2 + 7/4 + C =
√x2 + x + 2 √ t2 + 7/4
= ln I x + 1/2 + √x2 + x + 2 I + C
21 lut 10:20
Janek191:
Polecam : ANALIZA MATEMATYCZNA W ZADANIACH część I
W. Krysicki , L. Włodarski
21 lut 10:23
Asia: tylko ja sie tam pomylialm w przpisywaniu i ma buc faktycznie x2+2x+2
21 lut 13:15
huehuehue: | | 1 | |
witam to rozumiem ze calka wyglada tak ∫ |
| dx ? |
| | √x2+2x+2 | |
21 lut 13:25
Asia: tak
21 lut 14:24
Asia: tak
21 lut 14:24
Asia: tak
21 lut 14:25